Sayısal Kütüphane

IRCICA, teknolojinin gelişimiyle beraber kütüphaneciliği elektronik ortama taşıma çalışmalarına hız vererek 2008 yılından itibaren IRCICA Farabi Sayısal Kütüphanesini oluşturmuştur. IRCICA, 2020 yılında da Farabi Sayısal Kütüphane ile Entegre Kütüphane Programını birleştirerek tek bir web arayüzünde kullanıcıların hizmetine sunmuştur.

Farabi Sayısal Kütüphanesi’nde yazılı, basılı, görsel ve işitsel materyaller standartlara uygun tarayıcılarla taranarak OCR işleminden geçirildikten sonra okunabilir, düzeltilebilir ve yararlanılabilir formda elektronik ortama aktarılmaktadır.

Farabi Sayısal Kütüphanesinde muhtelif alanlarda koleksiyonlar oluşturularak kullanıcıların eserlere rahatlıkla ulaşması sağlanmıştır. Kur’an-ı Kerim, hat, harita, yıllıklar, süreli yayın, müteferrika ve tarihî fotoğraf koleksiyonları bunlardan bazılarıdır. Kullanıcılar için seçilerek elektronik ortama aktarılan koleksiyonlar temelde İslam ülkeleri kültür ve medeniyeti alanındaki yayınlardan oluşmaktadır. Tarihî olayları isimler ve gerçekleşme zamanı itibariyle ele alan kronikler, Osmanlı siyasi tarihi hakkında birinci elden bilgi veren ana kaynaklar, saray takvimleri, gazavatnameler, fetihnameler, ruznameler, Osmanlı tarihi araştırmalarının temel kaynaklarından olan salnameler, Takvim-i Vekayi ve Servet-i Fünun gibi gazete ve dergilerin tüm sayıları ile bazı IRCICA yayınları Farabi Sayısal Kütüphanesinde kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

Aynı zamanda dünyanın en zengin görsel arşivi Yıldız Fotoğraf Koleksiyonunun da içerisinde bulunduğu 70.000 tarihi fotoğraf, detaylı meta-datalarıyla Farabi Sayısal Kütüphanesinde yer almaktadır. Böylece muhtelif ülkelerin halkları, sosyal hayatları, mimari ve sanat eserleriyle ilgili birer hazine değerinde olan bu fotoğraflardan araştırmacılar haberdar olmuşlardır.

Farabi Sayısal Kütüphanesinde OCR teknolojileri kullanılarak kullanıcıların tüm dillerdeki eserlerde metin içi arama yapabilmesi sağlanmıştır. Kullanıcılara kendi sayısal koleksiyonlarını oluşturma, isterlerse eserler üzerine yazma, silme, çizim yapma ve notlar alarak kaydetme imkânı da verilmiştir.